Sjalar av typen vävd finns i flera olika längder, bredder, vävsätt, mönster och material. Sjalarna kan ha raka ändar eller ändar som är sneda. Fållen kan vara sydd så att sjalen går att använda åt båda hållen, dvs sidorna är fållade åt olika håll. Alla sjalar har en mittenmarkering vilket underlättar att snabbt hitta mitten på sjalen när du ska knyta.
Alla olika komponenter hos en vävd sjal gör att sjalarna upplevs väldigt olika även om likheter som ex. material finns skiljer sig sjalarna från varandra. En bomullssjal med ett mönster från en tillverkare kan kännas helt annorlunda från en annan sjaltillverkare även om det är liknande mönster och tjocklek på väven. Vad som passar dig bäst är beroende på vad du är ute efter, ett bra sätt att ta reda på vilken sjal som passar dig är att utgå från den storlek du vill ha, mönster, färg och prisklass som passar dig och sedan söka efter en begagnad sjal där du har möjlighet att fråga tidigare ägare hur sjalen upplevs.
”Vilken storlek ska jag ha?”
Storlek vävd bärsjal
Ringsjal: 1,7 – 2,2m
stl 1: 2,2m
stl 2: 2,6m
stl 3: 3,2m
stl 4: 3,6m – XXS
stl 5: 4,2m – XS – S, (vissa M)
stl 6: 4,6m – M – L, (vissa S och XL)
stl 7: 5,2m – XL – XXL, (vissa L och 3XL)
stl 8: 5,6m – 3XL – 4XL, (vissa XL)
stl 9: 6,2m – 4XL+
Detta är generella riktlinjer, vissa tillverkare har sjalar som är längre men det är sällan en storlek är under måttangivelserna. Basstorlek är den längd som du kan knyta FWCC med och då är din tröjstorlek en bra riktlinje för vilken bas du kan börja testa med. Vilken storlek som du trivs bäst med i slutändan beror kroppstyp är och hur stort barn du bär.
Är ditt barn över 2år brukar många behöva gå upp en storlek i sjal.
Film på FWCC
Använda:
En vävd bärsjal kan användas på massor med olika sätt och ett och samma knyt kan varieras utifrån hur du väljer att avsluta ditt knytet. Vävd sjal gör det även möjligt att bäras i ett eller flera lager vilket innebär att det går med en kortare sjal få en säker position med endast ett lager över bebis kropp. Det går att använda en vävd sjal direkt när du känner dig redo att bära och samma sjal kan vara den du använder tills ditt barn inte vill bäras mera. Det går alltid att använda en längre sjal till ett knyt som är anpassat till ett kortare knyt, däremot är en kortare sjal begränsad till att inte kunna användas till knyt som är anpassad till längre sjalar.
Bild från http://www.wearingwiki.com/
Köpa:
”Draw to purchase”: Vävda bärsjalar brukar ibland släppas via s.k.a ”draw to purchase” vilket innebär att du anmäler ditt intresse att få köpa en specifik sjal via tillverkarens facebook-sida, instagram eller hemsida. När anmälningstiden gått ut lottas det ut vem som får köpa sjalen och vanligtvis får den som får köpa antingen en köplänk mailad till sig eller en faktura via PayPal, betalning måste ske inom 24h annars förfaller den. Visst kan det kännas tråkigt att inte få köpa men fördelen är att det tillverkas inte massor med sjalar som sen aldrig säljs utan bara påverkat miljön.
”Fastes fingers”: Är när sjalföretaget presenterar när en sjal kommer finnas tillgänglig via deras webbshop, dessa släpp består ofta av ett begränsat antal sjalar som tar slut väldigt fort. Informationen när en sjal släpps brukar ofta presenteras via företagets socialamedier, ibland med veckor innan lansering och ibland med bara få dagars framförhållning.
”Custom group”: Vissa sjaldesigners uppmuntrar sina kunder att själva enas kring en design och på så sätt skapa egna intressegrupper som kan skapa en sjal tillsammans för beställning. Kraven brukar vara kring antal meter totalt eller antal beställningar. Vid beställning brukar det krävas en handpenning som inte återbetalas om köpet ångras utan tas ut för att täcka arbets- och materialkostnader som uppstår.
Från butik: Sjalar finns såklart även tillgängliga i webshoppar och fysiska butiker. Även dessa sjalar som finns som lagervara är precis som annat som går att köpa begränsade i sin tillgänglighet och till viss del kommer i kollektioner som ibland följer årstiderna. Många mönster återproduceras men då i olika färger och materialsammansättningar vilket gör att du kan hitta ditt favoritmönster och sen senare om behovet uppstår köpa en i samma mönster men i annan mer passande längd.
Begagnat: Det finns en stor andrahandsmarknad för vävda sjalar, något som är bra för miljön men även bra för dig som köper och säljer. Köper du en ny sjal vet du att om du tar hand om den väl finns det stor chans att du kan sälja den vidare till nästa familj som vill bära och på så sätt få tillbaka lite av dom pengar du lagt på att köpa en sjal. Begagnatmarknaden är även bra för dig som är osäker på vad du vill köpa och behöver ställa frågor till tidigare ägare. Vanligtvis hittar du sjalar i olika grupper på Facebook och är du ute efter ett specifikt märke säljs dom ofta i det som kallas ”chatter groups” som många sjalföretag har knutna till sin egna företagssida.