Trikåsjal är en strechigsjal som finns i flera olika material och stadga. Det finns två typer av stretch: envägsstretch som stretchar åt ett håll: bredden och tvåvägsstretch som stretchar åt två håll: längden och bredden. Sjalar som stretchar åt två håll innehåller elastan och sjalar som stretchar åt ett håll går att få tag i utan elastan. Vilken variant som passar dig bäst är svårt att avgöra. Envägsstretch kan upplevas stadigare och på så sätt användas längre. Tvåvägsstretch kan upplevas enklare att knyta men upplevs svajigt när barnet blir över 6månader.
Storleken är ofta one-size och bredden varierar från märke till märke. Utöver olika sätt att stretcha finns det en typ av sjal som kallas Hybrid sjal och är ett mellanting mellan trikåsjal och vävdsjal.
Vanliga material:
Viskos: Kallas ibland för konstsilke då det upplevs svalt och följsamt. Viskos kommer från ett naturligtfiber så som: gran, eucalyptus, bambu, acacia, tall och utvinns på kemiskt väg. Materialet är förhållandevis billigt och viss tillverkning kan ske i ett slutet system och på så sätt vara ett bra miljöalternativ, då går det under namnat: Tencel eller Lyocell.
Bomull: Flertalet trikåsjalar kommer i bomull blandat med olika mycket elastan. Bomullstrikå finns i envägs- och tvåvägsstretch. Miljömässigt går det åt mycket vatten vid odling och framställande av bomull, välj eko-bomull för att göra så lite miljöpåverkan som möjligt.
Merino: Det finns tvåvägsstretch sjalar som kommer helt utan elastan och gjorda i merino. När det kommer till material från djur och speciellt merino uppmanar jag till att köpa mulesingfri merion. Fåren som vi får merinoullen ifrån har veckigare hud vilket innebär större risk för angrepp i fårets bakdel, en metod att undvika angreppen har varit att utan bedövning skalpera fårens bak, denna metod kallas mulesing. Majoriteten av alla sjaltillverkare använder sig av mulesingfri ull men kolla innan köp!
Övriga: Utöver nämnda material finns sjalar att köpa i olika plastmaterial. En variant av sval-sjal som tillverkas av återvunna PET-flaskor men då under materialnamnet ”Newlife”
Använda:
Vanligtvis kommer trikåsjalen med instruktioner över det vanligast basknytet för trikåsjal. En trikåsjal går att knyta på flera olika sätt men bör knytas med minst två lager över bebisens kropp, viktigt är knytet INTE bara består av två ”cross pass” dvs dom sjalpassen som går mellan barnets ben som ett kors då detta är för ostabilt och osäkert. Många upplever det enkelt att amma i trikåsjal, somnar babyn i liggande position ska barnet sättas upp upprätt efter avslutad amning.
Köpa:
En trikåsjal är lättillgänglig och finns på flera babybutiker och webbshoppar. Ingen utprovning av storlek behövs så vet du vilken av dom två sorterna som tilltalar dig och vilket material du föredrar är det en produkt som är lätt att köpa och även en uppskattad present att ge bort. Det går även att köpa begagnat men då en trikåsjal åldras och blir påverkad av felaktig tvätt rekommendera jag att känna på sjalen innan köp. Fjädrar den inte emot finns risken att elastanet har nått sitt bäst-före-datum.
Tvätt:
Tvätta sällan, dels för att spara på miljön men även för att spara på trikåsjalen. Tvätta gärna tillsammans med andra kläder som har samma tvättråd, använd då en tvättpåse för att minimera risken att sjalen tar skada av dragkedjor eller kardborre. Följ alltid tillverkarens rekommendationer och använd miljömärkt flytande parfymfritt tvättmedel och inget sköljmedel.
Hyra:
Det finns flera Sjalotek / Bärotek som hyr ut trikåsjalar om du är osäker på vilken som passar dig.